top of page

Loterijfonds Ravenstein (anno 1729) officieel erkend als Nederlands Immaterieel Erfgoed

 

Het Loterijfonds Ravenstein is officieel opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland bevestigt dat het Loterijfonds Ravenstein aan de criteria voor immaterieel erfgoed voldoet, zoals gesteld in het UNESCO Verdrag inzake de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed en heeft de aanmelding zichtbaar gemaakt op: www.immaterieelerfgoed.nl.

Wat is immaterieel erfgoed? Immaterieel erfgoed is levend erfgoed. Het zijn sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als cultureel erfgoed. Immaterieel erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie en is belangrijk voor een gemeenschappelijke identiteit. Je kunt immaterieel erfgoed niet conserveren en restaureren, zoals monumenten, archiefstukken en museumvoorwerpen. Tradities en rituelen moeten een hedendaagse betekenis hebben, anders worden ze niet meer gebruikt en verdwijnen ze. Daarom is het belangrijk dat immaterieel erfgoed meegaat met zijn tijd. Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, maar geeft ook een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties.

Het Loterijfonds Ravenstein (anno 1729) is als Nederlands immaterieel erfgoed erkend. Bijna drie eeuwen geleden begonnen als een echte loterij, beheert het Loterijfonds Ravenstein vandaag de dag een vermogen waaruit elk jaar subsidie wordt uitgekeerd aan goede doelen in Ravenstein. Het vermogen bestaat uit beleggingen, legaten en giften. De subsidies hebben betrekking op financiële ondersteuning van lokale activiteiten, zoals de aanschaf van instrumenten voor de harmonie, stimulering van onderwijsprojecten, het uitgeven van boeken over lokale en regionale geschiedenis, nieuwe uniformen van het Sint Barbaragilde, muziek- en theaterproducties, activiteiten tot behoud van de Sint Luciakerk in Ravenstein, etc. Zo staat het Loterijfonds vandaag de dag midden in de maatschappij. Het verbindt mensen en groepen met elkaar en maakt dingen lokaal mede mogelijk. Een mooi voorbeeld van hoe een gemeenschap in eigen beheer zaken op kan pakken. 

 

‘Met de erkenning van het Loterijfonds Ravenstein als officieel immaterieel Nederlands Erfgoed is de vestingstad Ravenstein een monument rijker geworden’.

bottom of page